Derfor bør du velge lukket frityrkoker

Derfor bør du velge lukket frityrkoker

Publisert den 28.02.2019 av Machine Products Storkjøkken AS

Har du en frityrkoker på storkjøkkenet er du nå pliktig til å ha et godkjent automatisk slokkeanlegg. Med mindre du velger en lukket frityr.

Pommes frites er kanskje den maten som det lages aller mest av i frityrkokere rundt om i Norge, men frityrkokeren er et allsidig produkt som kan brukes til mange ulike rÃ¥varer. 

 

 

Frityrkokere er populære blant storkjøkkenutstyr og finnes pÃ¥ de fleste storkjøkken. Men de utgjør dessverre en brannrisiko pÃ¥ grunn av de høye temperaturene som brukes. OppstÃ¥r det brann i en frityrkoker vil et vanlig sprinkelanlegg bare gjøre vondt verre. Skum og CO2 er i de fleste tilfeller heller ikke tilstrekkelig. PÃ¥ grunn av dette har det nÃ¥ kommet oppdaterte retningslinjer med krav til storkjøkken som har frityranlegg eller koke- og stekeinnretninger hvor det brukes olje eller fett. 

 

Det utvikles ogsÃ¥ nye produkter. MP Storkjøkken fører en rekke lukkede frityrkokere. Les mer om fordelene med dette produktet nederst i saken. 

 

 

Alle storkjøkken med frityrkoker må ha slokkeanlegg

 

Tidligere har det ikke vært noen krav til slokkeannlegg for mindre frityrkokere (under 8 liter), men nÃ¥ gjelder altsÃ¥ kravet om forsikringsgodkjent automatisk slokkeanlegg uansett størrelse pÃ¥ frityrkokeren. Forskriften er utarbeidet av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd (FG) etter et krav om Ã¥ sikre bruken av frityrkokere i dagens moderne og kommersielle kjøkken. 

 

I tillegg er storkjøkken med installert frityrkoker pliktig Ã¥ ha en 6 liter hÃ¥ndslukker med minimum 75F som er spesielt designet for Ã¥ slokke branner i matfett. Denne mÃ¥ være testet og godkjent etter gjeldende standard, NS-EN 3. HÃ¥ndslukkeren skal være merket, fastmontert, lett synlig og lett tilgjengelig. Har du ikke dette pÃ¥ plass, og det begynner Ã¥ brenne pÃ¥ grunn av frityrkokeren, risikerer du Ã¥ ikke fÃ¥ noe igjen pÃ¥ forsikringen.

 

Kravene om slokkeanlegg har tilbakevirkende kraft og gjelder ikke bare for nyinnkjøpte frityrer. Det kreves dokumentasjon på at anlegget oppfyller minimumskravene gitt i NFPA 17A, og det kreves også jevnlige kontroller minst hver 6. måned. Dermed kan et slikt automatisk slokkeanlegg fort bli en kostbar investering.

 

Les også: Nå må alle storkjøkken ha miljøvennlig kjøl og frys

 

 

Unngå slokkeanlegg med lukket frityr

 

Det har nå kommet et alternativt produkt på markedet for de som ønsker å servere fritert mat, men som ikke ønsker alle ulempene en frityrkoker kan føre med seg. En lukket frityr fungerer på samme måte som en ordinær frityrkoker, bare at apparatet er helt lukket. Du putter råvarene du ønsker å fritere inn luken på forsiden, og ferdig fritert mat kommer ut på siden med et like godt resultat hver gang.

 

En lukket frityrkoker utløser i utgangspunktet ingen krav til slokkeanlegg. Den er som navnet tilsier lukket og dermed ogsÃ¥ selvslokkende, dersom en brann skulle oppstÃ¥ i maskinen. Det er likevel viktig Ã¥ pÃ¥peke at det til syvende og sist er bedriftens forsikringsselskap som mÃ¥ godkjenne at automatisk slokkeanlegg ikke er nødvendig ved bruk av lukket frityr. 
 

 

Finn riktig frityrkoker for ditt storkjøkken

Du slipper også behov for ventilasjon, da det er et filter som kondenserer dampen inne i frityrkokeren. På denne måten blir det verken lukt eller os som følge av friteringen.

 

Se MP Storkjøkken sitt utvalg av lukkede frityrer her.

 

En lukket frityrkoker er noe dyrere enn en ordinær frityr, men det man mÃ¥ ha i mente er at slokkeannlegget som nÃ¥ kreves for Ã¥ kunne benytte de Ã¥pne frityrene, blir en ekstrakostnad man mÃ¥ ta med i vurderingen. 

 

Planlegger du oppgraderinger? Ikke gå glipp av våre 6 viktige råd ved planlegging av storkjøkken, som mange dessverre glemmer.